Pass på helsen

Meditasjon for bedre helse

Det blir stadig mer vanlig blant nordmenn som ønsker å redusere stress og takle store belastninger i hverdagen. Mange velger også treningsformer som yoga og bodybalance på treningssenteret for å få en kombinasjon av trening og meditasjon. Dette er også en fin måte å komme i kontakt med kroppen på. På den måten får man fordelene både av trening og meditasjon!

Meditasjon stammer fra religiøse ritualer fra blant annet buddhismen og hinduismen. Forskning viser også at bønn innen kristendom, jødedom og islam har en lignende effekt. Meditasjon har blitt brukt som en metode for å tømme sinnet for forstyrrende tanker, som en måte å nærme seg det guddommelige på, og for å fordype seg i et spesielt emne.

Meditasjon virker på kropp og sinn

Med meditasjon får kroppen tillatelse til å slappe av, og effekten er at vi klarer å takle både dagligdagse og store belastninger bedre. Grunnen til at meditasjon har god effekt og reduserer stress, er at det starter fysiologiske prosesser i kroppen som gjør oss i stand til å mestre mer. Kort og godt kan meditasjon gjøre oss mer avbalanserte.

Når man mediterer går blodtrykket ned, og hormonproduksjonen påvirkes. Disse positive fysiologiske forandringene fortsetter også en tid etter at man har meditert, og kan bidra til å takle også fysiske belastninger og arbeid bedre. Resultatet er redusert stress.

På grunn av effektene meditasjon har på stress og stressmestring, har meditasjon også vært brukt som del av behandlingen for pasienter med angst og depresjon.

Ulike typer meditasjon

Meditasjon kan deles inn i tre hovedkategorier:

  • En metode går ut på at man skal ha fokuserte tanker
  • En annen metode innebærer at tankene får vandre fritt
  • Den tredje metoden dreier seg om å utføre pusteøvelser

Leave a Reply