Pass på helsen

Ta godt vare på helsen din – den skal vare hele livet!

Å ta godt vare på egen helse kan virke komplisert. For god helse er det viktig at man tar vare på hele kroppen, med andre ord at man tar vare på både psykisk og fysisk helse. Det er ingen hemmelighet at vår mentale og fysiske helse henger sammen, og derfor er det viktig at man ser helsen i et helhetlig perspektiv.

Skap gode vaner

Har du lurt på hvordan dine vaner påvirker helsen din? Vanene våre påvirker også helsen vår, enten vi er klar over det eller ikke. På Helsenorge får du noen gode tips til hvordan du kan øke livskvaliteten.

Vaner er vanskelig å bryte når de er innarbeidet, og gode vaner tar tid å bygge. Et godt tips er å starte en ny vane, før du prøver å endre eller kutte gamle vaner. For eksempel kan begynne med meditasjon 10 minutter i uken, før du kutter ned tv-tiden, og du kan legge til flere grønnsaker på tallerkenen før du tar bort dessert og snacks.

Redusere stress

I dagens samfunn er det flere enn noensinne som føler seg stresset. En av årsakene til dette er at vi setter høye krav til oss selv. Ikke bare skal vi prestere på skole og jobb, vi skal også være superforelder, ha rene hjem, trene, og ha overskudd til å leke med barna før leggetid.

Et godt tips er derfor å senke ambisjonsnivået. Det er greit om du ikke er perfekt kledd, ikke har overskudd til å lage sunne middager hver dag, og om du ikke rakk å trene like mye denne uken som du hadde tenkt. Gjør det du får til, og ikke sett så høye krav verken til andre eller deg selv. Prøv å endre tankesettet ditt fra at du ikke rekker over alt, til «godt nok».

Egenterapi

Har du behov for å få ut følelsene? Noen ganger kan det virkelig koke over, og det er ikke alltid man har en venn tilgjengelig å snakke med. Hvis du ikke vil prøve online-terapi, kan du ta fram god gammeldags penn og papir! Sett deg ned og skriv til du har fått alle følelsene ned på papiret. Hvis du ikke vil skrive, kan du gå en tur og snakke høyt med deg selv, eller lage en lydfil på telefonen slik at du får luftet tankene og følelsene høyt. Det kan virker rart, men det hjelper!

Andre tips

Disse tipsene er nok velkjente for de fleste, men likevel viktig å nevne:

  • spis sunt
  • vær aktiv
  • spander en massasje på deg selv innimellom – det gjør godt både for kropp og sjel
  • få nok søvn
  • en god latter forlenger livet! Latter styrker immunforsvaret, så sett gjerne på en komedie sammen med venner
  • vis måtehold med alkohol
  • søk støtte hos andre
  • hjelp noen som trenger det. Vi mennesker blir glade av å hjelpe andre, og det gjør også godt for den som får hjelp.
  • besøk legen dersom du mistenker at du kan være syk

Leave a Reply