Pass på helsen

Trening og fysisk helse

Å være fysisk aktiv gir deg bedre helse. Du får bare én kropp, derfor er det viktig å ta godt vare på den. Fysisk aktivitet har mange fordeler både for fysisk og mental helse.

Bedre kondisjon og overskudd

Når du trener øker pulsen, og du merker kanskje at du blir andpusten. Hvis du øker aktivitetsnivået over tid og trener med jevne mellomrom, vil du få bedre kondisjon. Dette vil gjøre at du blir sterkere og får mer energi til å klare mer i hverdagen.

Mange forbinder trening kun med å gå ned i vekt. Energiforbruket i kroppen øker med én gang du trenger, og forbrenningen øker. Faktisk er forbrenningen ikke bare høy under treningsøkten, men også i flere timer etterpå! Ved trening over tid kan man derfor gå ned i vekt, særlig dersom man også endrer kostholdet. Men trening har mange andre fordeler som ikke har noe med utseendet å gjøre!

Fysisk aktivitet har nemlig positive effekter på hjernen. Generelt sett ser man at angst reduseres hos de som trener jevnlig. Hos barn og unge kan trening forbedre evnen til å planlegge og organisere hverdagen, og trening har god effekt på læring. I tillegg er trening knyttet til forbedret søvn.

Sykdom og fysisk helse

Det første du kan gjøre for å holde deg frisk, er som nevnt å sørge for nok søvn, og å passe på at du har alle vaksinene du trenger.

For å sørge for god fysisk helse er det også lurt å kjenne til sykdomshistorien i familien din. Hvis du har foreldre eller besteforeldre med hjerte- og karsykdommer, er det sannsynlig at du har noen av de samme risikofaktorene for disse sykdommene. Det samme gjelder diabetes. Hvis du vet hvilke sykdommer du kan være i risikosonen for med tanke på sykdomshistorien i din familie, kan du starte forebygging tidlig. Dette gjør du ved – du gjettet det – trening!

Trening kan nemlig bidra til å senke blodtrykket i opp til et døgn etter treningsøkten, sammenlignet med vanlig blodtrykk i hvile.

Andre fordeler ved trening

Visste du at trening kan bidra til bedre fordøyelse? Det er mange andre fordeler ved trening, som for eksempel:

  • styrker skjelettet
  • positiv effekt på kolesterolet
  • forbedrer og utvikler motorikk, særlig hos barn
  • forhindrer fall og brudd hos eldre

Hvis du har ventet på grunner til å starte trening har du nå fått listen! Begynn smått og øk etter hvert som du får mer energi, og du vil se ønskede resultater over tid.

Leave a Reply